De 50

#1   André Hazes door Govert de Roos  Madame Tussauds 14 juli 2021

Update: Verlengd t/m 9 januari 2022

 14 juli 2021 begon de expositiereeks ‘De 50 van Govert de Roos’ waarmee de fotograaf met vijftig exclusieve exposities alsnog zijn vijftigjarig jubileum viert. De eerste, #1, die op deze datum werd geopend is de André Hazes expositie in Madame Tussauds, in een speciale ruimte die voor het beeld van de volkszanger is ontwikkeld. Govert heeft jarenlang nagenoeg alle albumhoezen en pr-foto’s voor Hazes geschoten en deze expo, die tot eind augustus te bewonderen is, geeft daarom een mooi foto overzicht van zijn carrière. Een reportage van de opening door Shownieuws vindt u hier. Voor kaarten verwijzen wij u graag door naar de site van Madame Tussauds.

 

#2   Nine Times door Govert de Roos Dauphine Amsterdam 27 juli 2021

Deze eerste van de 50 werd meteen gevolgd met de expositie Nine Times door Govert de Roos die op 27 juli 2021 in Café-restaurant Dauphine Amsterdam werd geopend en bestaat uit de 11 bestverkochte foto's die sinds 2019 door 9x Gallery als de Nine Times Specials werden aangeboden. De serie is aangevuld met een speciaal vierluik van John Lennon en Yoko Ono die tevensvoor het eerst via 9x verkrijgbaar is. U kan de foto's bewonderen bij het clubgedeelte van het populaire etablissement. Toegang is gratis en als u daar toch bent dan raden wij naast de cappuccino vooral de truffelravioli en zeebaarsfilet aan.

 

#3   Sylvia Millecam Galerie Govert de Roos Hippolytushoef 22 augustus 2021

Op 22 augustus 2021 opende Govert de Roos zijn eigen foto galerie aan de Koningstraat 32 te Hippolytushoef.  De eerste expositie in deze ruimte, en tevens nummer #3 van de 50 van Govert de Roos, stond in het teken van Sylvia Millecam. Augustus 2021 was 20 jaar geleden dat de destijds succesvolle en populaire actrice, presentatrice en comediene overleed aan de gevolgen van borstkanker. Govert was sinds midden jaren ’80 erg goed bevriend met Sylvia en samen werkten zij aan tientallen fotoshoots voor onder andere haar theatertournees, pr foto’s en haar twee Playboy reportages. Maar ook maakten zij veel vrij werk en ook deze maken onderdeel uit van de expositie die uit meer dan 40 foto’s bestond. Dus naast veel bekende foto’s werd er ook werk geëxposeerd dat nog nooit eerder was vertoond. Deze bijzondere en unieke expositie liep van 22 tot en met 29 augustus en werd erg goed bezocht. Een uitgebreide reportage van Shownieuws over de expositie vindt u hier 

 

#4   Sylvia Millecam  Café Americain van 2 t/m 31 oktober 2021

Update: Verlengd t/m 1 december 2021

De expositie die eerder in Hippolytus te zien was hangt van 2 tot en met 31 oktober in Café American aan het Amsterdamse Leidseplein. Met daarbij ook andere foto's dan de eerste expo. Claire van Campen, General Manager van Hard Rock Hotel Amsterdam American en Café Americain zei hetvolgende over deze expositie: “We voelen ons zeer vereerd dat we de prachtige expositie van Govert de Roos over Sylvia Millecam in Café Americain mogen tonen. Sylvia woonde om de hoek bij het Leidseplein en was vaste gast van ons hotel en Café. Zelfs na 20 jaar zijn onze collega’s haar niet vergeten. We hopen met de expositie om juist in deze oktober maand bewustzijn te creëren rondom het thema borstkanker.” Sylvia Millecam door Govert de Roos is dagelijks gratis te bezoeken in het Cafe Americain Amsterdam

 

De 50 van Govert de Roos wordt geproduceerd i.s.m. curator Sidney Brandeis van 9x Gallery en gezien het enorme en rijke archief krijgt iedere expositie een eigen uniek karakter en inhoud. Voor vragen rondom De 50 van Govert de Roos, toekomstige exposities, interviews en samenwerkingen en/of partnerships kunt u mailen met Sidney via info@9xgallery.nl.

 

 

Waarom ‘De 50 van Govert de Roos’?

Ten eerst omdat eerdere plannen vanwege de coronamaatregelen niet vrijuit konden plaatsvinden. Ten tweede omdat er niet echt één bepaald moment kan worden vastgelegd als hét begin van zijn carrière. Er zijn meerdere eikpunten die je als start zou kunnen omschrijven. Hier een overzicht:

Al sinds jonge leeftijd is Govert de Roos (Amsterdam, 1952) gefascineerd door fotografie. Op veertienjarige leeftijd kocht de timmermanszoon uit Amsterdam Oost na lang sparen een eigen camera. Een Yashika-Mat van Japanse makelarij en niet veel later schoot hij zijn eerste ‘ster’. Dat was een portret van Nina Simone in het Concertgebouw te Amsterdam. Een paar maanden later maakte Govert op 15-jarige leeftijd foto’s die zijn carrière een aardige zetje in de juiste richting gaven. Met een zelfgemaakte perskaart verschafte hij zich toegang tot de kamer in het Hilton Hotel Amsterdam waar John Lennon en Yoko Ono in maart 1969 hun, uiteindelijke legendarische,  Bed-Inn for Peace actie vierde. De foto’s de Govert destijds maakte zijn nog steeds wereldberoemd, maar destijds was het meer dat hij in het oog sprong van diverse gevestigde namen uit de fotografie.  Niet lang daarna ging hij ‘in de leer’ bij Nico van der Stam, destijds een gevierd fotograaf die vooral naam had gemaakt in de wereld van glamour en popmuziek.

In 1970 krijgt Govert van zijn leermeester Nico de kans om zelf zijn eerste eigen studiosessie te organiseren. De op dat moment 16-jarige Govert benaderd tijdens een tv-opname een op dat moment nog onbekende band en diezelfde avond staan een piepjonge Ozzy Osbourne en Tonny Iommi voor zijn camera. Een paar maanden daarna zouden zij met hun band Black Sabbath wereldwijd doorbreken. Laatste moment dat je als startpunt van de carrière van Govert kan beschouwen is als hij zich in 1975 laat registreren bij de KvK en als de eerste shoot die hij als zelfstandig fotograaf onderneemt een dag met ABBA meeloopt. Inderdaad dat bandje dat het jaar daarvoor het ESF won en aan de vooravond van een gigantische doorbraak staat. De foto’s verkopen zo goed dat Govert er zijn eerste studio in de Amsterdamse Jordaan kan kopen.

 

En hoe ging het daarna?

In de ruim dertig jaar dat Govert de Roos in die studio in de Egelantierstraat woont en werkt is het een komen een gaan van Nationale en Internationale artiesten. Als vaste fotograaf van onder andere André Hazes, Rob de Nijs en de Dolly Dots worden daar onwaarschijnlijk veel  albumcovers en pr-foto’s geschoten die tot op de dag van vandaag in het nationaal geheugen gegrift staan. Omdat Govert  een van de vaste fotografen voor bladen als Hitkrant, Popfoto en Muziek Expres is weten ook internationale artiesten de weg naar de studio te vinden. Namen als Michael Jackson, Sade, Arnold Schwarzenegger, Dire Straits, Van HalenGrace Jones en Debbie Harry werken daar aan foto’s die tot op de dag van vandaag nog steeds populair zijn bij fans en art-collectors. In 1983 wordt Govert bekroond met De Zilveren Camera voor zijn portret van Kitty Courbois en de LOF Prijs voor grote betekenis voor de Nederlandse tijdschriftenbranche

In de jaren ’90 verlegt De Roos zijn werkterrein meer richting glamourfotografie en gaat hij voor bladen als Beau Monde en Pulse aan de slag. Ook is hij jarenlang vaste fotograaf voor diverse omroepbladen en maakt hij ruim een decennia lang alle pr-foto’s voor series als GTST en andere televisieprogramma’s. In het pre-photoshop tijdperk weet Govert te maken wat tegenwoordig alleen nog maar met nabewerking wordt gemaakt. Internationaal maakt hij naam als Playboy fotograaf, waarbij hij ook veel werkt voor de Amerikaanse en Russische editie van het blad.

 

En nu?

Tot op de dag van vandaag is Govert nog erg actief. In 2009 wint hij de prestigieuze fotovakprijs De Grote Paul en op 26 april 2021 werd hij geridderd in Orde van Oranje Nassau voor zijn verdienste voor de fotografie in Nederland en zijn vele belangeloze inzet voordiverse goede doelen. Het afgelopen decennia werkte Govert mee aan diverse campagnes en verzorgde hij de fotografie voor pr materiaal van films, musicals en tv series en ging hij voorlangere tijd mee op touree met André Rieu. Ook is de interesse in zijn archief de afgelopen jaren enorm toegenomen en is hij een van de best verkopende  fotografen in Nederland op het gebied van zijn art-prints. Maar ook grote merken, influencers in popculture en platenmaatschappijen (als het om heruitgaven gaat) maken graag gebruik van het archief, waarin Govert sinds enkele jaren in wordt bijgestaan door curator Sidney Brandeis van 9x Gallery. Mede door het succes van de art-prints en exposities van de afgelopen jaren ontstond het plan voor ‘De 50 van Govert de Roos’.  Vijftig verschillende exposities met iedere keer ander werk uit het rijke archief van Govert. We zijn al flink onderweg, de lol is groot en wij hopen jullie tijdens een van deze vijftig een keer te treffen.  

Voor alle laatste updates, dagelijkse foto's uit het archief en aanbiedingen kunt u ook volgen:

Govert de Roos op Instagram of Facebook

9x Gallery op Instagram of Facebook

 

Voor meer info, collabs en of contact met Govert de Roos, Sidney Brandeis en 9x Gallery kunt u mailen naar info[a]gallery.nl.

© 2019 - 2022 9xGallery | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel